Kórképekről

Szívelégtelenség során a szív szerkezeti és/vagy funkcionális károsodása miatt nem képes kellő mennyiségű tápanyaggal és oxigénnel ellátni a szervezetet csökkent teljesítőképessége miatt.

Fejfájás

2020.06.21

A fejfájás gyakori panasz, egy 2010-es felmérés alapján a fejfájás a második leggyakoribb betegség a fogszuvasodás után. Magyarországon 3-4 millióra tehető a fejfájás speciális formáiban - migrén és tenziós fejfájásban szenvedő betegek száma. Élete során az emberek 90%-a él át fejfájást legalább egyszer életében.

A szívet ellátó erek, a koszorús erek (koronária erek) érelmeszesedésén alapuló szívbetegség, amelyben fontos tényező az atherosclerosis miatti érszűkület, érelzáródás és az érfalegyenetlenség miatti vérrögképződés, amely hatására a szív izomzata átmeneti vagy végleges károsodást szenved. A szűkület mértéke, érelzáródás nagysága, helye és...

A daganat kifejezés a latin eredetű "tumor" szóból származik- melynek jelentése "hízik", "dagad", de hasonló kórképeket fed a görög eredetű "neoplasia" kifejezés is, mely "új képződmény"- t jelent.

A szívben billentyűk felelnek a vér egyirányú mozgásáért, keringéséért. Az ép, nyitott szívbillentyűk lehetővé teszik a vér akadály nélküli áramlását, míg zárt állapotban meggátolják annak visszafolyását. Billentyűk találhatók a pitvar-kamra határon, ezek vitorlás billentyűk. A bal pitvar-kamra határon van a kéthegyű billentyű, azaz a mitralis...

A leggyakoribb urológiai gyulladás a hólyaghurut. Elsősorban nőknél fordul elő, egyes statisztikák szerint 50-szer gyakrabban, mint férfiaknál, de minden korban és mindkét nemben ismert gyulladástípus. A statisztikák szerint a 20 és 40 éves kor közötti nőbetegeknél minimum évente egy alkalommal előfordul, a menopausa után a hölgyek 25%-a tapasztal...

Demencia

2020.05.13

Magyarországon is, mint a többi fejlett országban, a várható élettartam egyre magasabb, ennek következtében a demencia gyakorisága is megnövekedett. 60 éves korban 1 %-os előfordulással számolhatunk, öt évenként ennek valószínűsége megduplázódhat, 95 éves korban már 50%-ra emelkedhet a betegek aránya.

A szívritmuszavar (arrhytmia) egy összefoglaló név azon betegségeknek, amelyeket a szív ingerületképző és/vagy ingerületvezető rendszere okoz. Ezek között vannak olyan ritmuszavarok, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek (kamrafibrilláció), és vannak olyanok, amelyekkel teendő nincs.