Kórképekről

A koleszterin és a triglicerid molekulák a szervezet számára szükséges anyagok, amelyek vízben nem oldódnak, így a vérben szállítása egy burokkal körülvett sok koleszterin/tiglicerid molekulát tartalmazó részecske végzi a lipidek.

A prosztata rosszindulatú daganata világszerte a leggyakoribb daganattípus a férfiaknál, Európában évente 85 000 új megbetegedést regisztrálnak. Magyarországon a második leggyakoribb daganatos halálok, évente 3500 új esetet jelentenek, évi 1000 férfi halálát okozza a fent említett betegség.

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) a vivőerek (artériák) több évtized alatt kialakuló elváltozása, amely során megváltozik az ér szerkezete, ezáltal különböző panaszokat és betegségeket okoz. Az atherosclerosis egyéni adottságoktól is függően különböző mértékben és helyen károsítja az ereket, így az különböző életfontosságú szervekben képes...

Koronavírus

2020.03.01

A koronavírus az egyszálú RNS vírusok közé tartozik, amely állatokat és embert is meg tud betegíteni. A koronavírusok zoonozisok, tehát képese állatról emberre terjedni. Jelenleg 7 koronavírusről ismert, hogy képesek emberi fertőzést és megbetegedést okozni, amelyek az egyszerű náthától kezdve változatos súlyosságúak lehetnek.

Csontritkulás

2020.02.24

A csontritkulás (osteoporosis) a csont alapállományának és ásványianyag tartalmának csökkenését jelenti, melynek következménye a csontok fokozott törési hajlama.

A hirtelen szívhalál a szív- és érrendszeri betegségek között elég nagy arányban előforduló kórkép. Évente Magyarországon 26.000 ember halálát okozza hirtelen szívhalál. Ezen betegek 70%-a megmenthető időben elkezdett újraélesztéssel.

Vastagbélrák

2020.01.28

A KOLOREKTÁLIS /vastagbél-végbél eredetű/ DAGANATOK ÉS SZŰRÉSÜK

Köszvény

2020.01.19

A köszvény/ csúz/- latinul arthritis urica a húgysav kóros felszaporodásával járó anyagcserezavar, melyet a korai szakban visszatérő, egy ízületet érintő heveny gyulladás, a későbbiekben idült, több ízületet érintő, az ízületek alakját torzító gyulladás jellemzi.

Elhízás

2020.01.08

Az elhízás (obesitas) a zsírszövet kóros felszaporodásával járó betegség, amely az elhízás mértékétől függően károsan befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát, növelve a halálozást.