Kórképekről

Vastagbélrák

2020.01.28

A KOLOREKTÁLIS /vastagbél-végbél eredetű/ DAGANATOK ÉS SZŰRÉSÜK

Köszvény

2020.01.19

A köszvény/ csúz/- latinul arthritis urica a húgysav kóros felszaporodásával járó anyagcserezavar, melyet a korai szakban visszatérő, egy ízületet érintő heveny gyulladás, a későbbiekben idült, több ízületet érintő, az ízületek alakját torzító gyulladás jellemzi.

Elhízás

2020.01.08

Az elhízás (obesitas) a zsírszövet kóros felszaporodásával járó betegség, amely az elhízás mértékétől függően károsan befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát, növelve a halálozást.

A vese és ureterkövesség gyakorisága miatt népbetegségnek számít szinte a világ minden országában, így hazánkban is. Európában az említett urológiai köves megbetegedések incidenciája /gyakorisága/ 3-5 %, idős korban akár 5-10 %. Előfordulása /prevalenciája/ 0,2 %. A délebbi területeken nagyobb a százalékos előfordulása, mint az északi vidékeken,...

Vérszegénységről (latinul anaemia, anémia), akkor beszélünk, ha a vér hemoglobin tartalma csökken- férfiakban 135 g/l, nőkben 120 g/l alatti érték esetén. Vagyis nem a vörösvérsejt szám alapján kell megítélni, hogy valaki vérszegény- e vagy sem!

Stroke

2019.09.23

A stroke az egyik leggyakoribb betegség Magyarországon és a betegek 20 százaléka sajnos meghal. A rokkantság hátterében is a leggyakoribb tényezőként szerepel.

A pajzsmirigy a középső nyaktájék fő képlete, a gége előtt található, a pajzsporc alatt, két lebennyel rendelkező, 10-20 grammnyi tömegével a szerveztünk legnagyobb belső elválasztású mirigye.

Cukorbetegség

2019.06.03

Betegtájékoztató cukorbetegek részére (2-es típusú)