Programok

Kedves Érdeklődők!

A pályázati programok megvalósítása 2020.09.01. napjával befejeződött! Köszönjük érdeklődésüket és a programokon való részvételüket!


40-65 év között betegek szűrése

A 40 - 65 év közötti korosztály egészségi állapotának részletes felmérése, többféle szűrővizsgálat elvégzése történik ezzel a projectrésszel. A felmérést egy nővér fogja végezni a központilag megadott szempontok alapján az ÁEEK által készített programmal. Minden hétköznap, előzetes időpont egyeztetés alapján lehet rá jelentkezni. Jelenleg a Tüdőgondozóban (1165 Budapest Hunyadvár utca 43/B.) lesz a szűrés (a Hősök terei rendelő felújítása miatt). Körülbelül fél órás elfoglaltságot jelent. A felmérés során egy részletes kórelőzmény felmérés történik (előző betegségek, műtétek, szedett gyógyszerek, életmód). Lehetőség van különbözőkérdőívek kitöltésére, amelyek segítségével bizonyos betegségek lehetősége vetődhet fel. Majd a nővér megméri a metrikus adatokat (magasság, súly, vérnyomás, cukor). Ezt követi az eszközös mérések (EKG, spirometria, BOSO). Zárásként a páciens megkapja a nemének, életkorának megfelelő szűrésekre a beutalókat (pl.: labor, tüdőszűrés, mammográfia, vastagbélrák-szűrés), amelyeket megelőzően a saját háziorvosa állított ki. A kapott adatokat, eredményeket mindenkinek a saját háziorvosa áttekinti. Későbbiekben a kapott leletek (EESZT, visszahozott) rizikó státusz értékelés és tanácsadás történik, szükség esetén további kivizsgálást, gyógyszeres terápia beállítását a páciens saját háziorvosa fogja meghatározni, elvégezni.

Célunk, hogy 1 év alatt minimum 1000 páciens felmérést, szűrését tudjuk elvégezni ezen módon. További célunk, hogy betegeink egészségügyi állapotát minél jobban megismerhessük, felfedezhessük a betegségre felhívó jeleket és még a kialakult kórkép előtt tudjunk segíteni. Illetve egyes esetekben a már kialakult betegséget még korai, tünetmentes szakaszában tudjuk diagnosztizálni, amely segítségével a későbbi, súlyosabb szövődményeket meg tudjuk akadályozni.


Előadások

A pályázat kapcsán 12 előadást fogunk tartani, amelyen orvoskollégák fognak 1-1 kórképet bemutatni. Az előadások körülbelül fél órások lesznek, utánuk alakalom lesz kérdéseket feltenni az előadóknak. Az előadások az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében (1165 Budapest Hunyadvár utca 43/C.) lesznek keddenként 18.00 órától, amelyhez előzetes regisztráció szükséges. A program moderátora Dr. Szabó Melinda lesz.

Várható időpontok és témák:

 • 2019.08.13. prostata betegségek, vizelet incontinentia - Dr. Csúsz Gábor
 • 2019.09.10. dohányzás és következményei - Dr. Tót Éva
 • 2019.09.24. elhízás - Dr. Audikovszky Mária
 • 2019.10.22. magasvérnyomás - Dr. Kiss Melinda
 • 2019.11.19. cukorbetegség - Dr. Vass Viktor
 • 2019.12.03. vérzsíreltérés - Dr. Audikovszky Mária
 • 2020.01.21. újraélesztés - TEVAgy a hős!
 • 2020.02.18. szívinfarktus - Dr. Zámolyi Károly
 • 2020.03.17. demencia - Nádasdi Mónika
 • 2020.04.07. stroke - Dr. Rózsa Anikó
 • 2020.04.28. onkológia
 • 2020.05.26. alsó végtagi érszűkület - Dr. Szabó Ildikó

Mozgási lehetőségek

Az egészséges életmód fontos eleme a lehetőleg naponta végzett fél órás aerob mozgás. A pályázat kapcsán többféle mozgástípushoz nyújtunk segítséget.

Havonta sétát tervezünk a 16. kerület természetvédelmi területein, ahol a mozgás mellett a természet és egymás társaságát is élvezhetjük. A sétákra mindenkit szeretettel várunk! Kérjük részvételi szándékát előre jelezze!

Lehetőséget biztosítunk betegeink számára nordic walking edzésekre az Erzsébetligetben. Az edzések 2019. szeptemberétől hétfőnként 17.00 órától lesznek. A háziorvosuknál szükséges jelentkezni a programra, akitől "beutalót" kapnak.

Az Erzsébetligeti és a Szentmihályi uszodában lehetőséget biztosítunk úszásra. Ehhez a háziorvosától kell "beutalót" kérnie, amelyet minden alkalommal az uszodában fel kell mutatni. A "beutaló" személyre szóló, nem átruházható, 10 alkalomra érvényes, egyéb szolgáltatásokat nem foglal magába (pl.: szauna).


Idősek klubjában előadás

Kerületünkben a Területi Szociális Szolgálat 4 helyszínen működtett az idősek számára klubot. Ezekben a klubokban fog havonta 1 alkalommal, változó helyszínen Dr. Miltényi Beáta előadást tartani egyes a szépkorúakat is érintő kórképekről. Az előadás során a nővérnél lehetőség lesz testsúly, vérnyomás és vércukor ellenőrzésre.

Szűrések

Havonta egy szombati napon szűréseket végzünk a Hunyadvár utcai rendelő épületében. Ezeken a vizsgálatokon bárki részt vehet, előzetes regisztráció van. Kóros eredmény esetén további kivizsgálásra, szakorvosi vizsgálatra adunk javaslatot. 1-1 alkalommal 1-1 típusú vizsgálatra lesz lehetőség, amelyekből 4 típus lesz:

 • alapállapot felmérés (testsúly, vércukor, vérnyomás)
 • EKG
 • BOSO készülékkel boka-kar index mérés
 • spirometria

Alapállapot felmérés során egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó paramétereket ellenőrzünk. Amennyiben kóros értéket kapunk, akkor további kivizsgálásra adunk javaslatot.

EKG vizsgálat során elsődlegesen egyes tüneteket nem (feltétlenül) okozó ritmuszavar szűrését végezzük. Ez elsődlegesen a 65 év felettieket és a cukorbetegeket érinti.

BOSO készülékkel boka-kar index mérés során az alsó végtagi érszűkület betegség szűrését végezzük el. Ez a kórkép érintheti a 65 év felettieket, cukorbetegeket, dohányosokat, olyan pácienseket, akiknek ismert egyéb szív- és érrendszeri betegsége.

Spirometriás vizsgálattal krónikus tüdőbetegség szűrését végezzük el. Az idősebb korosztályon kívül, elsősorban a dohányosok veszélyeztetettek, de bármely budapesti lakosnál is kialakulhat a légszennyezettség kapcsán.


Fogyjunk közösen!

A fokozódó elhízás egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Főként a hasra lokalizálódó zsírszövet kapcsán ismert, hogy sok betegségnek fokozza a rizikóját, például magasvérnyomás, cukorbetegség, köszvény, vérzsíreltérések és így fokozza a szív- és érrendszeri betegségekét is. Mellette a fokozott ízületi terhelés miatt gyakran jelentkezik gerinc-, csípő-, térdfájdalom. Ezért fontos dolog a testsúly csökkentése, amely legeredményesebben életmódváltással valósítható meg. Ennek fontos része a diéta és a mozgás is. A program során az alacsony szénhidrát, magas protein, alacsony glikémiás indexű, csökkentett energia tartalmú diéta elsajátításában dietetikus segít. Többféle lehetőséget biztosítunk a mozgásra: úszás, nording walking és séták. Havi 1 péntek délután a Géza utcai rendelőben fogjuk a programon résztvevők súlyát ellenőrizni, valamint ekkor tanácsadás után lehetőség van a tapasztalatok kicserélésére is. Ezért a programért Dr. Kiss Melinda a felelős. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A program során minden alkalommal lesz mérés, hogy a változások nyomon követhetők legyenek. Lehetőség lesz a problémák megvitatására, egyéni célok kitűzésére. Főként a társbetegségekkel rendelkező túlsúlyos és elhízott, extrémen elhízott pácienseink számára szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a komplex programmal.


Diétás tanácsadás

Csütörtökönként dietetikus fogja segíteni a munkánkat. Célunk, hogy betegeink az adott kórkép diétájában szakember segítségével tudjanak megfelelő ismeretekre szert tenni, ezzel is segítve saját kezelésüket, egészségük helyreállítását. A kolléganő néhány fős (max. 5 fő) csoportoknak fog tartani diétás tanácsadást. Előre meg lesznek határozva a témák az egyes alkalmakra. Legtöbbször a cukorbetegség diétájáról lesz szó, mellette segítséget fognak kapni az elhívás, szív- és érrendszeri betegség miatt kezeltek is, illetve megfelelő igény esetén speciális kórképekkel is foglalkozunk. A foglalkozásra a páciensek saját háziorvosuknál tudnak jelentkezni csak!


Iskolai előadások

A 2019/2020 tanév során kerületi iskolákban tervezünk egészségmegőrzés kapcsán előadásokat tartani. Ezekben az előadásokban a fő hangsúlyt az egészséges életmód, a megfelelő mozgás, elhízás és a dohányzás okozta problémák lesznek. Az előadó Dr. Stummer Éva lesz.