Töltött spenótos rolád

Töltött spenótos rolád

Hozzávalók 4 fő részére:

25 dkg spenót (lehet fagyasztott és friss is)

3 db tojás

5 dkg rétesliszt

5 dkg vaj

2,5 dl zsírszegény tej

1 doboz konzervparadicsom 400 g-os kiszerelés (nem püré, darabos)

2 db vékonyabb sárgarépa (kb. 100 g)

1 db hagyma (kb. 80 g)

25 dkg darált hús - lehetőleg csirke

1 ek olívaolaj

Bors, só, bazsalikom, majoranna, metélőhagyma

Energiatartalom (kcal) Szénhidrát taralom (g) Zsírtartalom (g)

Összesen 1378,9 81,59 49,95

1 főre 344,725 20,3975 12,4875

Elkészítés ideje: 60 perc

Költsége kb. 1000-1200 Ft

Elkészítése:

  • Előkészületek: a hagyma pucolás utáni apróra vágása, a megtisztított sárgarépa vékony karikákra aprítása, a paradicsomkonzervben a nagyobb darabok összenyomása villával. Friss leveles spenót alkalmazása esetén a spenót megmosása, szárainak eltávolítása, majd forró vízben megmártása, míg összefonnyadnak a levelek, utána ezek lecsepegtetése és felaprítása pl. botmixerrel. Fagyasztott spenót esetén először ki kell engedni, majd felhasználása előtt a felesleges vizet ki kell nyomkodni belőle.
  • A töltelék elkészítése: felforrósított olívaolajon a hagyma pirítása után a darált hús hozzáadása, majd fűszerezése sóval, csipetnyi borssal, bazsalikommal, majorannával és metélőhagymával (ízlés szerint lehet használni más fűszereket is, pl. oreganót). A húshoz hozzáadtam a paradicsomkonzervet, majd kb. 5 percig, a szósz besűrűsödéséig kavargatás mellett tovább főzni.
  • A rolád elkészítése: a 3 tojás szétválasztása két tálba, a fehérjéből kemény habot verünk, míg a sárgáját elkeverjük. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, amihez hozzákeverjük a lisztet, majd lassan a tejet is hozzáadjuk, kis sóval és borssal ízesítjük és míg kissé sűrűbb nem lesz főzzük. A tűzről levéve lassan belekeverjük a tojás sárgákat, majd a már pépesített spenótot adjuk hozzá, utoljára óvatosan a fehérjéből vert habot is beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélélt tepsibe öntjük és egyenletes vastagságúra simítjuk. Légkeveréses sütőben 180 fokra előmelegítve megsütjük (még rugalmas a tészta, de a papírtól jól elválik már). A kész tésztát - hogy a későbbiekbe ne törjön meg - a papírral együtt feltekerjük.
  • Összeállítás: a kitekert tésztára rárétegezzük vékonyan a tölteléket (hogy ne folyjon ki a szélén érdemes kb. 1 cm-es területet szabadon hagyni). A sütőpapír segítségével, annak folyamatos leválasztása közben feltekerjük a töltött tésztát. Kis pihentetés után lehet szeletelni és fogyasztani.