Szakrendelések

2020.04.21

Az tény, hogy az egészségügy "sürgősségi" ellátást folytat, de komoly panasz esetén van lehetőség vizsgálatok kivitelezésére.

A személyes találkozások csökkentése érdekében a halaszható egészségügyi problémák kivizsálása jelenleg nem zajlik. Így elmaradnak a szokásos éves kontrollok, szakorvosi javaslatok meghosszabítása (azok egy kormányrendelet értelmében 3 hónappal meg is hosszabbodnak). 

A 16. kerületi szakrendelőnél, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálatnál is az előjegyzett vizsgálatok elmaradnak jelenleg. Tapasztalataink alapján az adott időben telefonon felhívják (ha van szám) az előjegyzetett, kikérdezik és informálják.

Amennyiben olyan egészségügyi probléma merül fel, amely nem halasztható, akkor a háziorvos általi előzetes telefonos egyeztetése mellett lehet az adott szakrendelést felkeresni beutalóval.

A labor is ezen elven működik. Sürgősségi beutalóval fogadják a betegeket. Ez alól kivételek a kismamák, akik a terhesgondozás kapcsán előírt laborvizsgálataikat végzik és a vérhigítót (Syncumar, Warfarin) szedők, akiknek rendszeresen szükséges az INR értéket monitozizálni. 

Háziorvosként a félelmem/ünk az, hogy úgy tűnik/érezzük, hogy akiknek sürgős kivizsgálás lenne szükséges, azok nem jelentkeznek. Az elmúlt heteben nem találkoztunk szívinfarktus gyanúval, stroke gyanúval, stb. A félelmünk, hogy ezek a betegek nem mernek jelentkezni és így a járvány néma áldozatai lesznek. Ez nem csak bennünk fogalmazódott meg, hanem számos külföldi kollégában is. Attól, hogy most egy kórképre koncentrálunk a többi is jelen van.

Kérjük, hogy keressenek minket telefonon, hogy át tudjuk beszélni a panaszokat, fel tudjuk mérni az állapotukat, tudjunk vizsgálathoz időpontot egyeztetni és szükség esetén kivizsgálást indítani vagy kórházi ellátást javasolni!