Panaszaim vannak - mi a teendő?

2020.04.20

1., MARADJON OTTHON! - amennyiben panaszai alapján felmerül Önben, hogy koronavírus fertőzése van, akkor NE hagyja el otthonát, HANEM

2., Hívja fel a háziorvosát!

3., A telefonos megbeszélés során egy részletes kikérdezés fog történni (milyen tünetek, mióta, ezek változása, stb ........). Ez alapján tudjuk mérlegelni, hogy fennállhat-e a koronavírus fertőzés vagy egyéb felső légúti megbetegedés valószínűsíthető. A háziorvos nem fog kimenni megvizsgálni Önt és nem fogja behívni a rendelőben se vizsgálatra - a jelenleg érvényben levő kormányrendelet alapján csak a távdiagnosztika lehetséges. Ennek oka, hogy sok országban

4., Elmagyarázzuk a további teendőket. Amennyiben a "hagyományos" probléma, akkor javaslatot adunk a kezelésre. Ha koronavírus fertőzés merül fel a kikérdezés alapján, akkor a panaszok alapján eldöntjük, hogy otthon maradhat-e a beteg vagy kórházba kell, hogy kerüljön.

5., A háziorvos meghívja a mentőt. Ha súlyos állapot áll fenn, akkor kórházba szállítást fogunk kérni. Amennyiben a panaszok nem indokolják ezt, akkor olyan mentőegységet fogunk hívni, akik az otthoni mintavételt fogják elvégezni. Párhuzammal a mentő intézésével, értesítjük a NEAK Népegészségügyi Osztályát (ÁNTSZ) is. Nem fogunk tudni teszteltetni mindenkit (meg van kötve a kezünk)! Egy központilag megadott csekklista alapján a gyanús betegek számára fogunk tudni tesztelést kérni.

6., Otthoni mintavételt a kiérkező mentő fogja elvégezni. Ez NEM azonnal fog történni, lehet, hogy 1 nap múlva. Előtte értesíteni fogják a mentők, hogy mikor fognak menni a mintavétel miatt. Jelenleg a mentősök egy gyorsteszt segítségével diagnosztizálják a koronavírus fertőzést. Ez egy speciális vérvizsgálat (kb új néz ki, mint az otthoni vércukorellenőrzés), amelynek eredménye 10-15 perc alatt megvan). Esetenként nem gyorstesztet végeznek, hanem egy úgynevezett PCR vírus kimutatáshoz vesznek mintát az orrból és a garatból. Ez a módszer időigényesebb, csak speciális laborokban elvégezhető, de pontosabb eredményt adó. Ilyen mintavétel előtt nem szabad étkezni, a mentős értesítéskor fogják mondani. 

7., Ellenőrző, kontroll teszt megkérése. Az első teszt után 2 nappal (elvileg) egy kontroll tesztet kell végezni, amely pontosítja a diagnózist. A kontroll szervezése miatt Önnek nincs feladata, ezt a háziorvos intézi.

8., Amennyi állapotában romlik vagy alapból súlyos légzési panaszok alakultak ki, akkor a 112-t hívja!