Önkéntes és hatósági karantén

2020.04.20

Mit is jelentenek ezek a meghatározások?

Önkéntes karantén: saját elhatározásunk miatt vagyunk karanténban, hogy elkerülhessük a fertőzést és védjük a családunkat. A hatóság nem ellenőrzi. Akkor van értelme, ha tényleg nem hagyja el otthonát 2 hétig. Ahányszor elment otthonról, annyiszor indul újra a 2 hetes periódus.

Hatósági karantén: határozatot kapunk, arról, hogy karanténban kell lennünk. Ezt szigorúan kell venni és tényleg nem szabad elhagyni a tartózkodási helyet! Az ajtóra piros cédula kerül. A hatóság ellenőrzi, hogy ott vagyunk-e. Elhagyás esetén büntetés jár. Akik együtt élnek azzal, akire a határozat vonatkozik, arra már nem vonatkozik ez a határozat (ha betegség miatt lett hatósági karantén elrendelve, akkor az egy háztartásban élőknek javasolt az önkéntes karantén). Több eset van:

1., Külföldről való hazaérkezéskor a határátlépéskor kapja meg a határozatot. Ebben az esetben nem beteg, az aki karanténba került. Ennek a lényege, hogy, ha valaki külföldön (erősen fertőzött területen) járt és ott megfertőződött, de még nem mutatja a betegség tüneteit, akkor másoknak ne tudja továbbadni. Ez a karantén 2 hétre szól.

2., Ha valakinek tünetei vannak és kimutatták a koronavírus kórokozóként. Amennyiben állapota megengedi és otthon gyógyulhat, akkor is hatósági karanténba kerül. 

3., Pozitív beteg kontaktja is hatósági karanténba kerül még akkor is, ha tünetmentes. Erra a járvány terjedésének a gátlása miatt van szükség.