Gyógyszerek

2020.04.20

Az utóbbi napokban ez a téma elégé forrong. Egyenlőre az a tény, hogy sokféle hatóanyag felmerült, amivel kezelhető a koronavírus okozta megbetegedés, illetve, ami rontja a kórállapotot. Intenzíven kutatják, vizsgálják ezeket a hatóanyagokat, de jelenleg biztosan semmi nem lehet kijelenteni. Egyenlőre a nemzetközi tudományos folyóiratokban is azt írják, hogy a koronavírus ellen nincs speciális gyógyszer.

A szóbekerülő hatóanyagok:

1., Ibuprofen: vény nélküli fájdalomcsillapítóról az terjedt, hogy a koronavírus fertőzést súlyosbítja. NEM igaz. A hatóanyag megfelelő indikációban továbbra is használható.

2., Vérnyomáscsökkentők - ACE-gátlók vs ARB: egyre több cikk foglalkozik a koronavírus egy speciális enzimhez való kapcsolatáról, amelynek ezeknek a vérnyomáscsökkentő csoportba tartozó hatóanyagoknak is van. Az ARB-knek felmerült "védő szerep". A szakmai javaslatok nem ajánlják a jól beállított magasvérnyomásbetegeknél a gyógyszere kezelésük. módosítását.

3., Hydroxichloroquin: malária ellenes készítmény hatóanyaga. Alkalmazzák koronavírus fertőzöttek gyógyítására, annak ellenére, hogy törzskönyvében nem szerepel. Intenzív kutatások is zajlanak ezzel a hatóanyaggal. Megelőzésre NEM jó!

4., Azitromicin: antibiotikum, amelyet a hydroxichloroquin mellett alkalmazzák. Megelőzésre NEM jó!

5., BCG oltás: statisztikai adatok alapján felmerült, hogy azon országokban, ahol a TBC ellenes oltás a kötelező oltások között van hosszú ideje, ott kevesebb a megbetegedés és a halálozás. Az oltás NEM jó a koronavírus ellen, de a szervezet immunválaszát erősíti, fejleszti az immunrendszert. Magyarországon ez az oltás a kötelező védőoltások között szerepel 1954 óta. Nincs arra ajánlás, hogy a nem immunizáltakat oltsuk be.

6., C-vitamin és D3-vitamin: szintén nem bizonyított, hogy segít a megbetegedés elkerülésében. Ártani cserébe nem árt (kivéve az arra érzékenyeknél a túlzott C-vitamin vesekövet okozhat!), így javaslom a szedését. Magasabb dózisban javasolt a szedése, de a pontos mennyiség ajánlatonként eltér, nem egységes jeleneg.

7., HIV ellen alkalmazott hatóanyagok: vírusellenes készítmények, amely közül több hatóanyagot is próbálnak alkalmazni.

8., szteroid: nagyon felemás információk jönnek. Vannak olyan munkacsoportok, amelyek kifejezetten tiltják a használatát és vannak olyanok, amelyek javasolják. A gyulladásos válaszreakció miatt van mindkét vélemény.