E-recept

2020.04.21

2017. novemberétől működik az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér). Azóta a receptek ide kerülnek e-receptként, még akkor is ha papír alapon is kiadtuk, amit felírási igazolásnak hívnak. A felírási igazolás 1 vonalkóddal tartalmazott többet, mint a "klasszikus" recept (ugyanaz a papír, a többi tartalom ugyanaz, pecséttel és aláírással ellátott). 2020.01.01-vel hatályba lépő törvény alapján változott a gyógyszerek felírása az orvosok által, már nem volt kötelező kinyomtatnunk a felírási igazolást, így egyre tübben tértek át az elektrunikus formára, amelynek az egyedüli problémája az volt, hogy mindenki csak személyesen TAJ kártyával és személyi igazolvánnyal a saját receptjeit tudta kiváltani.

A járványügyi vészhelyzet óta csak e-recepteket írunk, mivel így lehet a közvetlen kontaktusok számát csökkenteni. E miatt az e-receptek kitválthatósága változott. TAJ ismeretében családtagok, ismerősök is kiválthatják ezeket.

Ami fontos:

- a recept felírása (mint eddig is) az orvossal való egyeztetés után/során történik (TELEFON). Nem töltődik fel automatikusan a recept, ha elfogyott! 

- a felírt receptek a felírás napjától számítva 90 napig érvényesek. Minden recept csak 1 alkalommal váltható ki. A receptek kiválthatók egyszerre vagy a fogyásnak megfelelően, havi bontásban is. 

- az EESZT-n keresztül nyomon követhető, hogy ténylegesen megtörtént-e a gyógyszerkiváltás.

- vannak olyan gyógyszerek, amelyek csak felírási igazolással válthatók ki, még akkor is ha felkerültek az EESZT-be. Ilyenek a kábítószerek és ezeknek a származékai.

- az e-receptek egész Magyarország területén. bármely patikában kiválthatók.

- az úgynevezett MAGISZTRÁLIS receptek bár felmennek az EESZT-be, de a legtöbb patika nem látja pontosan, hogy mit is tartalaz. Ezért jelenleg javasoljuk a magisztrális receptek kerülését, illetve, ha mindenképp szükséges, akkor a papír alapú recepttel való kiváltását (amely a rendelőben átvehető megbeszélés alapján).

- az úgynevezett segédeszközök (tű, tesztcsík, pelenka) jelenleg nem kerülnek fel az EESZT-be, kiváltásuk recepttel megoldható csak. Már a törvényi háttér megvan, hogy ezek is e-receptek lehessenek, folyamatos a fejlesztés, de egyenlőre még papír alapúak.