Koronavírus

2020.04.20

A koronavírus egy lipidburokkal rendelkező RNS vírus. Hivatalos neve: súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2 = SARS-CoV-2. Az általa okozott betegség neve: koronavírus-betegség 2019= COVID-19.

A koronavírus az egyszálú RNS vírusok közé tartozik, amely állatokat és embert is meg tud betegíteni. A koronavírusok zoonozisok, tehát képese állatról emberre terjedni. Jelenleg 7 koronavírusről ismert, hogy képesek emberi fertőzést és megbetegedést okozni, amelyek az egyszerű náthától kezdve változatos súlyosságúak lehetnek. 

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely a Bétakoronavírusok nemzettségébe tartozik. Ez a kórokozó a koronavírus 2 nevet kapta, míg az általa okozott megbetegedés a koronavírus-betegség 2019 nevet (COVID-19).

A vírus cseppfertőzéssel terjed, vagy a fertőzött váladékokkal való kontaktus során. Lappangási ideje általában 5-6 nap (2 - 14 nap). Eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek megjelenésekor a legnagyobb, de felmerült, hogy a megbetegedés kezdette előtt is fertőz és hogy gyógyulás után is még 1 hétig fertőzőképes. A betegség kb 80%-ban enyhe vagy középsúlyos formában zajlik, ilyenkor a kép enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjed. A megbetegedések kb 14%-a súlyos lefolyású. A betegek mintegy 6%-ánál alakulhat ki kritikus állapot, légzési elégtelenség például. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél. A halálozás 2-3% között van.

A betegség jellemző tünetei a láz (88%), a száraz köhögés (68%). Ezen kívül gyakran fordul elő fáradékonyság, nehézlégzés, torokfájás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, hányás, hasmenés, szaglás elvesztése.

Az nem ismert, hogy a megbetegedett mennyi ideig fertőzőképes. 

A kórképnek speciális kezelése nincs, védőoltás ellene (jelenleg) nincs. 

Fontos, hogy a koronavírus járvány kapcsán csak megbízható helyekről tájékozódjunk (pl.: https://koronavirus.gov.hu/ )! Sok a valótlan, szenzációéhes tartalom, amely csak a pánikot fokozza, de valós támpontot, segítséget nem ad.